Slösa inte bort din tid!

Hela temat med den här bloggen är att jag ska bli bättre. För att bli bättre krävs det tid för att arbeta mot sina mål. Därför är mitt mål att få så mycket tid över som möjligt till att utveckla mig själv, och därför måste jag effektivisera det jag “måste göra”.

Saker som att städa, tvätta, betala räkningar och arbeta är saker jag gör för att jag inte ser några andra sätt att njuta av mitt liv i nuläget. De är saker jag gör för att kunna avnjuta andra saker. Jag får svårare att njuta av Mozarts musik om min lägenhet ser ut som skräp.

Vad gör de flesta med sin tid egentligen? De få timmar de får över till sig själva är de så trötta att de bänkar sig framför TVn eller datorn. Men de är trötta av en anledning, de har förmodligen inget mål med sina liv. Är något roligt så känner man sig inte särskilt trött som oftast. Jag känner stor drivkraft till att leva nu för tiden, och jag vill inte att en timme ska gå förlorad till något som inte utvecklar mig i en riktning jag tycker verkar kul och intressant.

Därför tänker jag ofta på hur jag kan effektivisera det jag gör, och hur jag kan spara pengar på saker och ting. För ju äldre jag blir desto mer självklart blir det gamla talesättet “Tid är pengar”. Har man mycket pengar kan man köpa sig mycket tid för sin egen utveckling. Har man mycket tid kan man arbeta till sig mer pengar.

Gör som jag – börja med att lista vad som tar mest tid varje dag sammanlagd, och se hur du kan dra ner på dessa tider. Så att du kan njuta mer av ditt liv, och utveckla dig själv åt det håll du vill. Kanske ersätta TV-tittande med motion, restid med studier osv.

Saker som tar tid i min vardag

Jobba, 8 timmar: Jag kan inte låta bli att gå dit utan att förlora pengar och förtroende. Och jag vill inte slappa på jobbet och göra privata saker. Olösligt fall? Icke!

Jag har kontakt med väldigt mycket människor på jobbet, både fysiskt och i telefon. Ett av mina mål är att öka på min karisma och självförtroende. Detta är en utmärkt sfär för att öva på sådant. Istället för att se ett möte med en användare som problematiskt kan jag se det som en personlig utmaning i hur jag kan framställa mig själv som person. Istället för att klaga över ett tråkigt möte, kan jag studera grupppsykologin och öva på att tala inför publik. Varje dag jag kommer från jobbet kan jag vara mer utvecklad än när jag gick dit. Den dagen då jag inte kan utveckla mig där är det dags att byta jobb anser jag!

Sömn, 7 timmar: Jag vill inte minska sömnen, jag behöver den för att bygga min kropp starkare och hålla min intelligens i topptrim. Det jag kan undvika är att sova 11 timmar på helgerna. Det jag också kan göra är att stressa ner mig själv i vardagen och därigenom få en bättre och djupare sömn.

Restid till jobbet, 1,5 timmar: Nu laddar jag ner massa ljudböcker som intresserar mig. För jag har insett att jag spenderar 1,5 timme om dagen på resande fot, från och till jobbet. Tid som går helt förlorad. Nåja, jag brukar sitta och försöka meditera, men det känns inte optimalt. Så nu kan jag lära mig på vägen till och från jobbet, och vips har jag lagt en timme per dag åt min utveckling som jag inte hade tidigare.

Matlagning, 0,5 timmar: Jag kollade vad som kostade mest i matkostnader varje månad. Mest var ju luncherna på jobbet som jag alltid köpte ute. De har jag dragit ner till 1-2 gånger i veckan, och tjänar därmed  en slant varje månad. Sedan var vegetariska biffar och dylikt näst dyrast. Två quornmiddagar kan lätt kosta 45-50 spänn. Så nu har jag börjat göra egna biffar och kan plötsligt få 15 middagar för 30 kronor istället. Lite billigare! Såserna köpte jag i små tetrapack för 14kr styck förut, och nu har jag gått över till påssåser där jag får samma mängd sås för 4 kr.

Jag lagar alltid större portioner nu för tiden, vilket tjänar både pengar och tid. Ris, bulgur, kamutvete, fullkornspasta osv, kokar jag för 4-5 portioner istället för 1. Såser kokar jag för 2 portioner. Oftast behöver jag bara slänga ihop saker ur frysen på en tallrik och värma i micron så får jag näringsriktig mat som är billig och snabb. Ibland måste jag koka mer basmat, ibland måste jag vispa upp en sås, men det går relativt fort!

Städning, 0,5 timmar: Jag städar inte varje dag, men plockar undan efter mig lite sådär, och städar flera timmar på helgen istället, men i genomsnitt är det kanske 30 minuter om dagen. Jag skulle kunna köpa fler kläder som passar och bara tvätta varannan vecka istället för varje. Jag kunde köpa en liten dammsugare som är lätt att dra fram. Men inte mycket att göra här egentligen.

Många bäckar små! Jag försöker här inte snåla mig fram genom livet. Inte alls! Jag är en livsnjutare. Men det handlar om att kompensera. Är det värt pengarna? Är det värt tiden?!

Skriv en kommentar...