Lev inte alltid i nuet

Jag har gått och tänkt på framtiden och dåtiden en del de senaste två dagarna. Jag har levt i många år nu efter att försöka leva i nuet så mycket som möjligt, och påstått att dåtiden inte gick att förändra och framtiden inte existerade ännu, och att därför är nuet det enda som är värt. Men nu håller jag inte riktigt med mig själv längre.

Dåtiden

Jag kanske inte kan förändra dåtiden, men jag kan definitivt förändra min syn på dåtiden, och även framtiden. Dessutom har jag upptäckt vilket oerhört kraft det medför. Ett bra exempel är dagar då “allt går fel”. Ni vet, det börjar med att ni tappar vattenglaset när ni vaknar, och halkar i duschen. Hela dagen efterföljs av misslyckandes och klantiga felsteg. Vad beror detta på?

Förmodligen är det bara en mental inställning, man räknar med att allt ska gå dåligt, och man mår kasst och är fientlig. Jag kan inte bevisa att det i sig drar till sig olycka – men jag är väldigt säker på att beteendet man är inne i får en att göra felaktiga val, som då påverkar oss negativt. Allt fungerar sämre när man är arg, helt enkelt. Kan man ta sig ur spiralen? Ja, det kan man.

Man tar sig ur spiralen genom att förändra sin syn på det förgångna. Man slappnar av, och föreställer sig att dagen har varit trevlig. Man föreställer sig kärleksfulla leenden och en avslappad kropp. Att man tänker sig att man njutit av hela dagen helt enkelt. Det här har visat sig fungera mycket bättre än att tänka att hela dagen har varit pissig men att “nu ska jag må bättre!”. Någonstans bestämmer vi hur saker ska vara i nuet utefter hur det har varit tidigare.

Har ni någon gång trott att en människa gjort något riktigt ruttet mot er, och mått dåligt hela dagen… för att sedan ha fått reda på att du har missförstått allting? Vad hände med nuet? Det förändrades drastiskt till det bättre, utan att någonting i verkligheten hade förändrats. Bara din syn på dåtiden har förändrats.

Dåtiden ger oss en känsla av vad vi har åstadkommit och vad som är lämpligt i nuet

Framtiden

Framtiden är också oerhört viktig, för att nå våra mål och må bra även framöver, inte bara i nuet. Har vi ingen bild av framtiden, så kan vi inte ha några mål, inga visioner och inga drömmar. Utan dessa så ser vi ingen anledning till att göra något. Och utan anledning så känns allt jävligt meningslöst, och till sist känns hela livet som att det kunde kvitta.

Därför försöker jag sätta upp mål och visioner med allt i mitt liv. Framför allt ska man nog göra det med områden man inte tycker så mycket om. Jobbet exempelvis… sätt upp ett mål i ditt jobb som säger att du ska jobba effektivare för varje dag som går. Se det framför dig. Du ska bemötas med respekt och glädje, och allt ska bara flyta på.

Har man det som mål, så kommer man också att göra det som krävs för att nå dit, per automatik. Vi är väldigt målstyrda vi människor nämligen. All viljestyrka i världen räcker inte till för att få oss att göra saker som vi känner är meningslösa och samtidigt smärtsamma.

Så när du motionerar nästa gång – tänk inte på allt du går misste om för att du måste träna – tänk på resultatet. Tänk på vad du vill bli!

Framtiden ger oss mening med livet och driver oss framåt

Kommentarer

 • Skrivet av Jimmy, 27 August 2008 kl 20:50

  Vad kul att du kunde förändra ditt förhållningssätt och inställning på mer eller mindre en handvändning. Tänk vad stark tankens kraft egentligen är. Vad mycket bättre vi mår om vi bara bestämmer oss för det. Det är drömmar och visioner som driver oss framåt, har man även ambitionen kommer man också att nå dem!

 • Skrivet av månar, 29 August 2008 kl 08:17

  Hej Tony !

  Jag vill tacka dig för för de komentarer som du skrivit till mig, du verkar vara en klok och förståndig Kille, jag kände genast att du komer att nå långt i din utveckling. Har du några boktips på böcker du läst angående personlig utveckling, det märks på det du skriver att du plöjt igenom endel. jag är stor fan av esoterica..
  Jag har småläst och skummat lite snabbt på det du skrev sist, jag håller med dig. Visst är det så att våran syn och inställning till det som händer oss är det som formar upplevelsen som negativ eller positiv. Man kan återskapa dåtiden och minnas den bättre än den var, jag kan ju bara tänka på min barndom som var totalt kärlekslös,, men trots det, så finns det fina minnen och känslostämmningar som jag kan minnas med nostalgi. kanske är det så att livet blir pluss, minus, noll när vi ligger på dödsbädden, de minnen vi har är ju både bra och dåligt, så det kanske jämnar ut sig.. in the end..

  Jag skrev ju om mitt förhållande, jag kan nu känna att jag når bättre, men jag vet inte om jag orkar med om han skulle ta kontakt med henne igen..
  Ibland känns det som om han försöker pusha mig längre och längre för att se var min gräns går…Han säger att det inte är så, men vad ska man tro, man dömmer ju efter vad man ser.

  Ha det gott och… stay positiv in all your actions, thoughts and feelings…

 • Skrivet av Tony, 29 August 2008 kl 20:24

  Månar: Tack så mycket, vilka vänliga ord man får läsa en vanlig fredagskväll ^_^ Jag tror också att jag kommer att komma långt i min utveckling – det tror jag man gör per automatik om man ger sig fan på något.

  Jag har läst massa andlig litteratur jag med… och en del om självutveckling och psykologi också. Men jag har ett problem – jag vet aldrig varifrån jag lärt mig något, eller om jag rentav hittat på det själv. Lättare att rekommendera böcker för specifika ting. Men några som gett mig mycket förr är Lev livet fullt ut, Samtal med Gud och Liber Null.

  Sedan, om du har god självintegritet, är säker på dig själv, så kan han inte pusha dig längre. Du är vad du är oavsett vad han gör, du väljer om du vill besvara eller ignorera. Du orkar med om han kontaktar henne igen om du bestämmer att du orkar med. Inte annars. Du har inga svagheter som du måste anpassa dig efter – svagheterna finns bara där när du inte vågar leva ut den du är.

  Kram på sig, och trevlig helg 🙂

Skriv en kommentar...