Skapa nya nervbanor

Nya nervbanorJag läste att det var utvecklande för hjärnan och ens personlighet att prova på nya saker. (har tyvärr inte kvar källan). När man gör något som man inte gjort förut, måste hjärnan hitta nya sätt att processa det på, vilket skapar nya nervbanor. Tanken är att dessa nya spår påverkar även andra delar av ens tankar och personlighet, och inte bara just det man förändrat.

Exempelvis, skriv med vänster hand, eller ta en annan väg till jobbet. Laga en maträtt du aldrig lagat förut, drick té istället för kaffe. Prova på en ny drog, lägg dig på golvet och ser din lägenhet ur nytt perspektiv. Ja, vad som helst egentligen.

När vi provar på nya saker så tvingas vi byta perspektiv, vilket är en öppning för att tänka på annorlunda sätt. Ibland tar man med sig de nya tankarna och applicerar det på sitt liv. På så sätt kan man berika sitt liv ganska rejält.

Jag tror att “bli gammal” inte är att kroppen utstått mycket genom åren. Jag tror att “bli gammal” innebär att man inte byter perspektiv, inte är nyfiken eller vågar provar på nya saker längre. Jag tror också att enbart detta leder till döden, inget annat.

Igår var jag på en introduktion till en kurs om gnosis med ett par vänner. Min första tanke vid inbjudan var som alltid “Va? Nej, jag ska ju hem efter jobbet…”. Men jag tänkte efter en stund, och insåg att inget jag gör varje dag kunde ge mig något egentligen, och att nya erfarenheter nästan alltid var bra. Kursen visade sig suga, det var en spansk tanta som pratade om självklarheter och en halvdålig tolk som försökte förklara i andrahand. Men minnet är ändå trevligt, så jag fick ut något av det.

Skriv en kommentar...