Att uppskatta sig själv

Self_Love_by_ArmSock666Idag gick jag och funderade på vad som skiljer sig nu och för några år sedan, när jag upplevde att jag mådde bättre. Jag har tänkt på det mesta, men jag har aldrig kommit på tanken att jag uppskattade mig själv mycket mer förut än jag gör nu. Allt i mitt liv är bättre nu än då. Därför har det aldrig slagit mig att jag skulle kunna tycka mindre om mig själv nu.

Jag kom plötsligt ihåg den kanske viktigaste faktorn välmåendet. Nämligen att älska sig själv och vara riktigt nöjd med det man är. Jag har förstås kommit på den här tanken förr, men det är inte så ofta det slår mig hur viktigt det faktiskt är.

Jag inser nu att de flesta av de saker som gör att vi mår dåligt härrör från ett stadie av att inte vara nöjd med den man är. Stress exempelvis; Man är stressad för att man känner brist på kontroll. Brist på kontroll kommer sig ur en känsla av maktlöshet, man kan inte påverka, man försvinner, man vet inte vem man är och kan inte finna sin inre styrka. Man blir ett offer för omständigheter. Om vi hade varit jävligt nöjda med vilka vi var så tror jag att det vore omöjligt att börja känna att man förlorade kontrollen.

Allt som har med dålig självkänsla att göra är ju självklara symptom, exempelvis nervositet, blygsel, klantighet, svårt att prata inför grupp osv. Man bryr sig mer om vad andra tänker om en, än att faktiskt berätta något, så blir det bara fel.

Jag har tänkt att man måste kunna se det positiva med omgivningen och livet,  för att kunna må bra. Men väldigt ofta har det bara tagit emot… jag försöker förgäves, och mitt psyke hittar såklart saker att vara glad över, men inte fan blir jag faktiskt glad av att tänka på det. Något fattas. Idag kom jag på att hela världen ler mot dig när du älskar dig själv. Man behöver inte tänka positivt om man är positivt inställd till sig själv, det sker bara helt naturligt.

Jag hade så mycket mer drömmar för några år sedan än jag har nu. När jag inte hade så mycket så drömde jag desto mer, och peppade mig själv inför framtiden. Nu har jag fått det jag drömde om, som världens bästa flickvän, en grym lägenhet i centrala Göteborg, gått ner massa i vikt, har ett fritt och ganska välbetalt jobb, blivit mycket mer social osv osv.  Allt jag känner är: Jaha, nu då? Drömmarna börjar sina… mitt psyke börjar sakta lära sig att belöningen av att nå sina drömmar inte är särskilt hög.

Visst, jag kan få mer pengar, jag kan skapa något otroligt projekt, jag kan nå min sanna målvikt. Men jag vet att det inte kommer förändra så mycket alls. Det kan vara roliga sysslor, men det kommer inte göra mig nöjd.

Lösningen är förstås inte att sluta kämpa för att nå sina mål, utan snarare att ändra perspektiv. Att se sina mål som roliga sidoprojekt i livet, och själva vägen till målen som mest njutbart. Lyckan kommer inte ur saker man skaffar, eller får. Den kommer inte ens med andra människor. Den kan bara komma ur oss själva.Idag gick jag omkring och njöt av allt jag hade omkring mig, alla saker, all frihet, alla människor, och framför allt av den jag var. Det påverkade mig direkt, det gjorde mig riktigt lycklig, peppad, ja exalterad. Jag märkte på andra människor att de märkte det direkt – folk log mot mig löjligt mycket mer än i vanliga fall.

Till sist vill jag bara säga till er som tycker detta låter ganska egoistiskt, att egoism stiger ur självförrakt, och inte ur självkärlek. Älskar man sig själv så vill man bara ge till andra – varför skulle man inte göra det – allt man har är i överflöd.

Ja, det här kanske inte hjälpte så mycket. “Allt du behöver göra är att älska dig själv”. Ja, det är ju de flestas problem också… alla kämpar för att bli omtyckta för att de inte kan älska sig själva. Jag kan nog inte hjälpa er där, men jag skulle tro att man får börja i liten skala och se vad man har. De få positiva sidor du känner att du faktiskt har. Tänk på dem, känn hur det känns att vara en människa som besitter dessa egenskaperna. För många är det för stort att älska sig själv, det känns bara falskt om man tvingar det på sig. Ta en sak i taget…

Hur definierar du dig själv? Är det en beskrivning av en gudom, eller av en tafatt, misslyckad människa? Det jag vet är att det som saknas i ditt liv inte finns utanför dig själv…

Kommentarer

 • Skrivet av Karin, 10 December 2009 kl 09:49

  Wow!!!!!!!!!!!!!!!

 • Skrivet av Ann, 12 December 2009 kl 02:01

  Bra insikt! Den slår mig själv lite då och då.. speciellt när man verkligen kan förstå den känslomässigt. Men den är fortfarande lite klurig att ändra på.

  Jag är ju inte så mycket för sånna där “självhjälps-böcker”, tror man måste hitta vägen dit själv. På sitt alldeles egna sätt.

  Själv känner jag mig lyckligast när jag är kreativ, när jag skapar något. Det får mig att känna mig levande och det gör jag också för min egen skull.

  Jag kan se på en bild jag gjort, känna “shit, jag skulle verkligen tycka om den här konstnären” .. sen inser jag att det är jag. 😉 låter narcissistiskt, men funkar för mig. (Dvs. att respektera sig själv genom något man gör praktiskt.)

  Sedan kan ju andra komma och säga “du borde tycka om dig själv utan att behöva göra något praktiskt” .. men jag ser inte riktigt poängen i det. (…eller så är det inte just det jag har problem med och därför inte kan relatera till det tankesättet?).

  Jag definerar mig själv genom mina handlingar, varken mer eller mindre.

  Kram på dig! 🙂
  Kram p ådig.

  1. Skrivet av Tony, 13 December 2009 kl 11:18

   Ann: Precis, det är inte helt lätt att ändra på nej. Jag får fortfarande fokusera på det nästan hela tiden för att återgå till känslan, och ibland lyckas jag inte ens.

   Självhjälpsböcker tycker jag inte det är så mycket fel på, så länge man inte bara tar in allt med hull å hår, man måste ju vara kriskt och låta sig inspireras men inte manipuleras. Jag får såna där känslomässiga insikter ganska ofta när jag läser böcker. Fast det är ju inget jag egentligen redan vet på någon nivå.

   Att uppskatta sig själv genom praktiska saker fungerar bättre för mig med. Det är bland annat därför jag gillar att ha städat omkring mig, ha gjort allt jag borde på en dag, sköta jobb osv. Andra delen är att det gör mig stressad annars i slutändan – men jag kanske blir stressad för att jag inte kan känna att jag förtjänar kärlek? Men all självuppskattning är ju bra uppskattning – så man tar ju vad man kan.

   Sedan tror jag no gatt du skulle se syftet och uppskatta annan typ av självkärlek om du bara kunde tro på den. Och tro på den gör du nog först när du erfar den. Känner du aldrig att du verkligen strålar!? Strålar stolthet, styrka och kärlek? Och du vet att du är världsbäst på att vara du och att du är en underbar individ? Det är en oslagbar känsla iaf.

   Kram på dig med!
   Och kram på dig med (nu slapp jag sätta in 20 kr!).

 • Skrivet av Ann, 12 December 2009 kl 02:02

  Oj, nu blev det två kramar. Bara den första var gratis! Du kan sätta in 20 kr på mitt konto. Hahaha.

 • Skrivet av Ann, 13 December 2009 kl 13:22

  Du har rätt. Man måste läsa kritiskt. Tyvärr förknippar jag nog många självhjälps-böcker med människor som faktiskt sväljer allt med hull och hår. Kanske därför de har fått en sån “dålig klang” för mig? Vet inte.

  Och jo, jag har känt den där oslagbara känslan ett par gånger, faktiskt. Ibland i långa perioder. Den är underbar! Fast nu var det rätt länge sedan.

  Intressant att läsa dina tankar.
  Ha det bra! 🙂

 • Skrivet av Allt är möjligt | Tonys magiska liv, 16 June 2010 kl 11:06

  […] skrev jag om att älska sig själv, och idag kom jag på ännu en sak som jag gör mindre nu än förut, och som kanske kan påverka […]

 • Skrivet av Sussie, 10 September 2010 kl 16:11

  Tänk vad många som tror att “bara jag blir smal kommer jag att bli lycklig”… Lyckan kommer av uppskattning av det som är just Nu. Det är iallafall vad jag tror. Sen kan man ju uppskatta sig själv mer genom att verkligen börja ta hand om sin kropp 🙂
  Självhjälpsböcker är ett bra verktyg tycker jag. Om man som du skriver låter sig inspireras och plockar lite här och lite där efter vad man själv tycker känns rätt. Inte att sväljas som hela koncept 🙂

Skriv en kommentar...