Sömnen och dess funktion

Idag när jag gick till jobbet insåg jag en annan sak… angående tidigare inlägget med stress och kroppslig läkning.

Man vet ju att kroppen läker som bäst under sömn, men man är inte helt hundra på varför. Man vet ju inte ens varför man sover över huvudtaget. Det finns många teorier, men ingen är helt logisk. Vetenskapen ser ingen anledning till att kroppen skulle läka bättre under total vila, och hjärnan är mer aktiv under stora delar av sömnen än när vi är vakna, så det är inte hjärnvila som är viktig heller.

Man vet också att depressiva människor sover länge, det är inte ovanligt med 12 timmars sömn eller mer. Varför? Kanske flyr de tillvaron för att det inte finns något mer att leva för, eller så har jag kommit på svaret på en helt vanlig morgonpromenad…

Jag tror att kroppen läker som bäst när man är avslappnad och tänker positivt. När man lever i harmoni med sig själv och sin omgivning så sänder man inte ut stressignaler till kroppen, som får alla miljarder celler att försätta sig i en skyddsmekanism – där deras liv går ut på att inte dö snarare än att växa och frodas.

Vad händer när man ständigt stressar och tänker negativt i sitt liv? Jag tror att kroppen blir trött, för att man ska sova. För när man sover kopplas medvetandet bort, varpå man inte längre kan sända negativa signaler till kroppen. Det är alltså en nödlösning för läkning. Ju sjukare man är, desto mer sover man. Ju mer negativ man är, desto mer sömn.

Det är också därför som många som lever hälsosamt minskar sitt sömnbehov till 4-6 timmar per dygn istället för 8-10. Det är en väldigt vanlig reaktion hos de som exempelvis fastar eller renar sina kroppar med en råkostdiet.

Jag vet att man kan vara stressad och negativ även medan man sover, exempelvis tandgnissling och mardrömmar. Men det är inte alla sömncykler detta sker, utan när man är ganska vaken. Det är bara då vi drömmer. Under djupsömn är vi inte medvetna alls, och det är då kroppen läker som bäst.

Så målet är väl kanske inte att sova mer, utan att skapa sig ett bra liv som är värt att leva. Där man ser fram mot varje dag när man vaknar, och där hälsan står i största fokus. Känner man sig piggare och mer alert, så tror jag det är ett starkt tecken på att man gör någonting bra med sin hälsa!

Skriv en kommentar...