Tappa inte din självkänsla

Självkänsla

Jakten på självkänsla…

Jag kan inte understryka nog hur viktigt det är med bra självkänsla och självförtroende! Inte bara för er, utan framför allt för mig själv. Jag kan fixa det genom rätt tankar, men jag lyckas alltid glömma bort att göra det.

Att ha en bra självkänsla förändrar hela mitt liv. Det förändrar förstås hur jag mår, men även hur jag kommunicerar med andra, vad andra får mig att känna och vad händelser har för betydelse för mig.

När jag känner att mitt värde brister så tror jag att jag måste hävda mig på olika sätt; kanske säga väldigt smarta saker eller bete mig som en skön människa. Men resultatet brukar snarare bli att jag verkar nervös och onaturlig i mitt beteende. Jag gör saker mer på grund av andra och min omgivning istället för att göra saker för att jag verkligen vill!

När självkänslan är högre än vanligt så kommunicerar jag tydligare, folk tycker mer om mig och jag uppskattar nästan allt som kommer till mig. Problem blir till utmaningar. Jag vet inte om det bara är vissa människor som förändras så mycket av självkänsla eller det beror på att jag har en allmän brist på det, men jag misstänker det första.

Samhället har tagit ifrån oss vår självkänsla successivt genom hela våra liv. Vi måste lyda våra föräldrar, vi måste lyda våra lärare, vi måste lyda våra chefer. Vi lär oss från skolan att vi måste göra som folk säger åt oss, och vi lär oss från Arbetsfördmedlingen att vi ska vara glada om någon tar emot oss, även om det är ett jobb vi inte vill ha.

Från TV, Internet, radio och tidningar lär vi oss hela tiden hur vi borde vara, vad som är populärt och hur vi ska bete oss. Vi lever helt enkelt inte i ett samhälle som bygger vårat självförtroende kring något – tvärtom. Kanske finns det ett syfte – svaga människor är lättare att styra. Eller så är det bara en effekt av att samhället ser ut som det gör.

De flesta har väldigt låg självkänsla. Men så kan man komma att tänka på vissa typer av kanske särskilt män, som verkar ha för mycket av den. Fast jag tror inte det stämmer, dessa alfahannar som styr genom våld har oftast lika låg självkänsla som alla andra. Annars skulle de bara kunna le med sin självkänsla och veta att allt redan var bra. Men det gör de inte. Det finns en uppsjö olika beteenden som stiger ur brist på självkänsla, och aggressioner är inte heller ovanligt.

Vi måste återfinna vårt självförtroende igen. Vi är alla mäktiga varelser, och vi visste om det när vi var barn. Då var det inte okej att vår vilja inte gick igenom. Visst finns det många tillfällen då vi måste samsas och förstå varandra, jämka och vara dynamiska. Men att sänka sin egen inre vilja och styrka bör aldrig vara försvarbart!

Kom igen! Lev! Älska! Var fri!

Kommentarer

 • Skrivet av Caroline, 18 August 2010 kl 08:27

  Hösten ÄR ju en döende årstid så jag förstår ju att den innebär död för många 🙂 Men på något vis motiverar den mig att ta tag i mitt liv på nytt, göra en nystart – kanske för att läsåren alltid har börjat då. Under sommaren tar man liksom lite paus men när den är över är det dags att ta nya tag 🙂 Åh, ljus och filmmys har jag saknat 🙂 Och du har så rätt i det du säger när du talar om självkänsla – du har verkligen förstått hur mycket det påverkar ens liv 🙂

 • Skrivet av Carina, 18 August 2010 kl 19:47

  Ja, du Tony, Huvudet på spiken!!! Väldigt bra inlägg och jag känner igen mig läskigt mycket!!!

  1. Skrivet av Tony, 19 August 2010 kl 09:37

   Carina: Att du känner igen dig läskigt mycket ser jag som ett tecken på att du har stor självinsikt och har kommit en bra bit på vägen! Gratulerar! 🙂 Du tränar hårt du! Ska glo lite mer på din blogg sen. Lycka till!

 • Skrivet av Camillasrum, 19 August 2010 kl 11:53

  Bra skrivet, är verkligen sant 🙂 Jag har själv dålig självkänsla och har haft det hela mitt liv, även om den är bättre nu än när jag var yngre. Jag funderar ofta på hur jag ska få mina egna döttrar att tro på sig själva, dåligt självförtroende verkar genomsyra hela det här samhället vi lever i.

 • Skrivet av Tony, 19 August 2010 kl 13:40

  Camilla: Ja du, det måste vara lite ångestladdat att vara förälder ändå 😛 Man får väl föröka att inte hindra dem för mycket vad det gäller deras inre strävan, men samtidigt måste barn ju ha regler och begränsningar. Annars går det inge bra. Lycka till med det där, haha! 😀

Skriv en kommentar...