Prioritera välmående

Jag såg just en inspirerande video med Vichen Lakhiani. Han pratar om att ägna 5 minuter av sin dag åt att hamna i emotionell och spirituell balans. Hans tanke är att om vi kan ägna tid åt att äta frukost och duscha varje morgon, så borde vi även kunna ägna några minuter åt själen.

Det är nämligen inte okej i vårat samhälle att ha dålig hygien, men det är tyvärr helt okej att gå omkring och må dåligt. Han säger att det inte är normalt att må dåligt, men det tycker jag nog att det är. Däremot kanske det inte är naturligt beteende för människan?

Det som slår mig är att även jag påverkas av min omgivning mer än jag tror. Den allmänna nedstämdheten gör att jag ofta inte tar mig i kragen, för att jag på någon nivå glömmer att man kan må bra. Det känns inte verkligt, och därför lägger man inte energi på det.

Jag menar, jag ägnar i genomsnitt 1 timme och en kvart varje dag åt motion och hälsa (räknade just ut :P), men jag ägnar inte många minuter åt mitt psyke. Visst händer det, men frågan är varför prioriteten ser ut som den gör.

Man ses fortfarande som lite konstig om man läser självhjälpsböcker, eller går omkring på stan och ler. Jag misstänker att samhällets glädjenivå skulle öka ganska mycket om människor bara var inställda på att det var viktigt och möjligt att må bra. En sån enkel sak…

Aja, här är klippet…

Kommentarer

 • Skrivet av Stella Scott, 25 August 2010 kl 18:53

  Like this one too!
  Jag har i åratal pratat om att man faktiskt måste göra sina DAGLIGA andliga övningar. Och det gör jag. It works! 🙂

  1. Skrivet av Tony, 25 August 2010 kl 21:19

   Stella: Du gör det? 🙂 Hurra för dig! Kan du bjuda på lite exempel på vad du gör en vanlig dag? Inspiera mig!

 • Skrivet av Oskar, 29 August 2010 kl 09:34

  Håller med. Pyskisk träning behövs lika mycket som fysisk!
  Jag bor i Dubai och har tänkt på om också vi kunde be 5 ggr per dag som Muslimer gör härnere. Ta ett break 5 ggr per dag och tänka positiva tankar. Tänk va coolt att på jobbet kunna säga (när andra går och röker) – jag tar 5 minuters paus och ägnar mig åt mig själv ett tag…
  Något som jag försöker göra är Tony Robbins morgon frågor typ vad är jag tacksam över, vem älskar jag och vem älskar mig, etc. Funkar bra.

  1. Skrivet av Tony, 29 August 2010 kl 11:12

   Oskar: Coolt, Dubai you say 🙂 Dit har jag velat åka många gånger… verkar vara en ball miljö, mycket som händer. Men ja 5 gånger om dagen skulle kanske vara bra, behöver ju inte vara så långt. Har lyssnat en hel del på Tony Robbins, men har aldrig kört på hans morgonövningar, iaf inte exakt så. Jag brukar träna på morgonen och peppa mig själv på väg till jobbet dock. Ha de’!

 • Skrivet av Robert, 30 August 2010 kl 09:26

  Mycket intressant, har försökt leva så de senaste 5 åren, nu börjar jag få in det 🙂 Bra video och bra länk, tackar!

 • Skrivet av Sussie, 10 September 2010 kl 15:54

  Jag har också jobbat mycket med det inre och nu är det kroppen som ska hinna ifatt 🙂 Inte klokt egentligen att man helst ska gnälla när det är så mycket roligare att faktiskt må bra och se det som är positivt både hos sig själv och omgivningen! Det borde vara det “normala”.
  Ha en trevlig helg!

 • Skrivet av Miri, 13 October 2010 kl 02:17

  Vilken underbar grej du gör i din blogg! Tittade på viktnedgångsbilderna, och shit vad duktig du varit!! Men ja, precis som du skriver här så är ju den psykiska hälsan minst lika viktig, om inte ännu viktigare! Jag har i perioder mediterat dagligen, men det var en stund sedan nu.. Fast jag tror du kan ha inspirerat mig till att ta tag i det igen. 🙂

  Kram!

  1. Skrivet av Tony, 13 October 2010 kl 10:48

   Miri: Taaack! 😀 Glad jag blir. Du har en rätt skön blogg faktiskt; I like. Jag SKA börja meditera oftare… det blev aldrig riktigt nån rutin på det.

Skriv en kommentar...