Dags att slappna av

Jag försöker att slappna av sedan några dagar tillbaka. Jag har insett så många gånger vad stress gör med mig, och försökt vända det, men resultaten är alltid väldigt kortvariga. Den här gången har jag kommit lite längre.

Jag trodde någonstans att stress bara var när man kände sig uppjagad, när man hade för mycket att göra. Men jag insåg inte att stress kan vara en inre spändhet som följde med en hela dagen. En stress som i mångt och mycket skapar situationer där man blir uppjagad. Alltså tvärtom mot vad jag trodde – situationer gör mig inte stressad, utan mitt stressade psyke ser negativt på situationer så att de framstår som hetska och farliga.

Det förstås att man inte kan förändra detta på en dag, eller en vecka. Min kropp har lärt sig ett mönster och då tar det tid för psyket att omprogrammera det undermedvetna. Men jag har tagit några steg i alla fall.

Jag har minskat på tiden varje dag som jag sitter vid datorn. Det kan vara den största stressfaktorn faktiskt. Om jag är avslappnad och sätter mig vid datorn så inser jag snart att jag blivit stressad och spänd. Jag mår inte alltid dåligt av det, men till sist rinner det över och något som annars inte skulle reta upp en gör en förbannad.

Facebook är inte alltid en öppen flik i min webbläsare längre. Det räcker att jag kollar någon gång om dagen sådär. Jag läser inte alla artiklar på digg.com längre, utan bara 10-topplistan över dygnet. På Live Messenger presenterar jag mig alltid som upptagen. Och jag försöker göra en sak i taget. Nu skriver jag på min blogg, för att jag kände för det, inte för att jag var tvungen.

På jobbet försöker jag också göra en sak i taget, och det har gått bra. Det allra svåraste är att inte låta psyket fantisera ihop saker jag måste göra och idéer om hur dåligt allt kan gå. Det sker per automatik och gör att jag spänner mig.

Det är oerhört skönt att slappna av många gånger. Nu lyssnar jag på (iofs artificiellt från datorn) fågelkvitter och myser. Mitt psyke förvandlar saker som jag var tvungen att göra, till saker jag får göra. Idag får jag diska, jag väljer att göra det. Fast jag ska inte tänka medan jag diskar. Sedan får jag göra en inköpslista. Dessutom får jag träffa min kära pappa, och handla grejer på ÖB. Sedan åker jag hem till min älskling och kramas och läser en bok.

Men som sagt, det är mycket jobb kvar. Jag var bättre på detta förut än jag är nu. Jag undrar om inte just datorn och jobbet har förstört mig på många sätt. En stor utmaning är andra stressade människor som direkt drar med sig i sina tankar.

Kommentarer

 • Skrivet av Ann, 23 November 2010 kl 14:23

  Stress är en av mina största problem (det har nog inte undgått dig… ) mycket beror på datorn eller känslan att inte räcka till, när man får order (förlåt “önskemål”) från andra till höger och vänster.

  Jag är väldigt trött på det och nuförtiden reagerar jag med att göra tvärtom. Ganska omoget beteende, men det ger mig känslan över att jag bestämmer över mitt eget liv och om andra försöker göra det så blir det synd om dom. *fniss*

  Har faktiskt också börjat tänka på saker jag “får” göra och ser dom inte som besvärliga måsten på samma sätt längre. Några saker har blivit till rutiner nu, att saker och ting ska vara på sin rätta plats, tex. Då blir det lättare att hitta dom och att saker är borta när man behöver dom är väldigt stressande.

  Nog för att man kan ändra mycket i sitt tankesätt som kan hjälpa en, men jag tror inte det får ha gått för långt heller. Mår man för kasst så orkar man ju inte alltid förändra saker och ting. Och när man mår bättre så vill man må ännu bättre, negativa och positiva spiraler, helt enkelt.

  Faktiskt ska jag in till närmaste hälsokostbutik nu och köpa några “anti-stress” tabletter. Haha. Jag är mest nyfiken för att se om dom fungerar och i vissa extrema nödfall så kanske dom är rena livräddaren, vem vet? 🙂

 • Skrivet av Tony, 23 November 2010 kl 18:17

  Ann: Grattis! 😀 Kul att du lyckas låta bli att ligga alla till lags hela tiden.

  Jag provade några antistresstabletter förra veckan, de hade “smakprov” 😀 Tog två, märkte ingen skillnad. Smakade bajs.

Skriv en kommentar...