Ingenting finns…

Atoms

Roterande tomhet…

Visste du att allt runtomkring dig är tomrum? Även stolen du sitter på, och din egen kropp, som ju känns ganska ogenomträngliga. All materia består ju som bekant av atomer, och dessa består av elektroner som snurrar kring en kärna. Det många inte vet är att om kärnan är stor som en puttekula och befinner sig i mitten av en sportarena, så är elektronerna små som knappnålshuvuden och kretsar utanför arenan.

Det i mitten då..? Det är tomrum det. Nu är det inte riktigt som i skolböckerna, att det är runda kulor som svävar omkring i bestämda banor. Alla dessa partiklar består av ännu mindre partiklar, kvarkar, vilket gör även dessa till i princip tomma. Tittar man riktigt djupt ner på materian så ser man att där ingenting finns, mer än information. Inget förklarar att saker har massa (nu har man just hittat higgsbosonen tror man, som skulle kunna förklara det hela).

En elektron är bara en partikel så länge vi tittar på den. I andra fall agerar de som vågor. Till och med om man skjuter ut en enstaka elektron så kommer den att bete sig som en våg och integrera med sig själv. Hur? Genom att vara på flera platser samtidigt. Det är tråkigt att folk inte känner till det här, för det har varit bevisat i typ hundra år nu. Och det är ganska jävla coolt.

Så, förenklat kan man säga att vårt Universum består av tomhet, och ett informationsfält som svänger och gungar och påverkas i allra högsta grad om vi observerar det eller ej. Tomheten har dessutom visat sig inte vara tomhet, utan ett fält av möjligheter. Virtuella partiklar som skapas och försvinner konstant.

Jag blir inte förvånad när man inser att Universum över huvudtaget inte finns, utan att det är en subjektiv tolkning av något som inte ligger utanför oss själva. Vem behöver religion, när det finns sån här häftig vetenskap? 🙂

Booyah

Kommentarer

 • Skrivet av elin, 2 October 2014 kl 13:04

  Var har d hittat denna information? Jag vill veta mer! Låter väldigt intressant!

  1. Skrivet av Tony, 2 October 2014 kl 15:42

   Hej! Jag kan tyvärr inte ge dig någon källa – jag bara skrev av mig lite av det som redan satt i huvudet sedan tidigare. 🙂 Men jag kan rekommendera vilken bok som helst om kvantfysik i princip. Välj en populärvetenskaplig bok om du inte är väldigt insatt, för det är komplext som helvete.

 • Skrivet av Johny Johné, 14 January 2015 kl 08:36

  Jag kan varmt rekommendera följande böcker som enligt mitt tycke behandlar verklighetsbegreppet på ett bra sätt:
  “Den Yttersta Verkligheten” av Bela´ Balogh
  “Sol & Måne” av Per Bruus Jensen

  Bästa Hälsningar/

  /Johny J

Skriv en kommentar...