Tankeflykt gör oss olyckliga

En studie pekar på att när vi inte lever i nuet så mår vi sämre, även om vi tänker på högst neutrala saker.

Igår när jag träningscyklade så kollade jag på TED som vanligt, och ramlade på en väldigt intressant video som bäddas in längst ner i inlägget.

Det handlar om vad som gör människor lyckliga, och är ett resultat av Track Your Happiness som har en app som frågar människor vid slumpvisa tillfällen hur de mår, vad de tänker på och vad de gör. Hundratusentals svar senare har de kunnat analysera, och resultatet var de samma från alla sektorer av samhället, alla länder och typer av människor.

Resultatet löd att människor var olyckliga när de inte levde i nuet; när de tänkte på något annat än det var som var här och nu. Det förvånade mig inte alls. Det som förvånade mig var att det gällde även när man drömde sig bort till något positivt. Där var effekten inte särskilt negativ, men tänkte man sig bort med neutrala tankar så mådde man bra mycket sämre; för att inte prata om när man tänkte negativt/oroade sig.

Enligt studien tänker man på annat 30 % av tiden i genomsnitt, förutom när man hade sex 🙂 Jag tror det är oftare än så faktiskt… jag tror bara inte människor tänker på att de tänker på något annat. Jag funderade på saken under gårdagen och stundvis idag, och insåg att jag tänker på något annat än det jag gör nästan hela tiden. Det är skrämmande!

Kommentarer

  • Skrivet av Jojo, 20 January 2014 kl 13:08

    precis detta har jag funderat över. Vill verkligen lära mig att leva i nuet och inte drömma big bort för ofta blir det orealistiska drömmar och sådant som gör att jag blir nedstämd när jag inser att det inte går att uppnå.

    1. Skrivet av Tony, 20 January 2014 kl 13:11

      Det är fullt görbart! Men det kan ta tid, beroende på hur långt ifrån nuet du brukar befinna dig. Samtidigt handlar det ju om balans; man ska ju inte heller sluta sträva högt bara för att undvika att bli besviken. Man får försöka hitta sin sweet spot där nuet är tillräckligt, men där man fortfarande drömmer om en storslagen framtid. Men drömmarna ska ju alltid vara glädjande.

Skriv en kommentar...