Magik.se

Är alla e-nummer farliga?

Cover Image for Är alla e-nummer farliga?
Tony
Tony

Jag läser ganska ofta ingredienslistan på okända matvaror eftersom jag är vegetarian. Ganska ofta ryggar man tillbaka när man inser att en ganska enkel matvara innehåller 20-30 ingredienser. Det är ganska lätt att känna att det är mer kemikalier än mat i det man köper. Men är det verkligen så?

Till att börja med vill jag bara säga att E-nummer inte betyder kemisk tillsats. E:et betyder att tillsatsen är godkänd av EU. De allra flesta tillsatser är konserveringsmedel eller antioxidationsmedel för att matvarorna ska hålla längre. Vissa matvaror skriver ut E-numrena i stället för namnen, medan vissa inte gör det. Exempelvis råkar E260 vara helt vanlig ättiksyra...

Så nej, alla e-nummer är inte farliga. Att de ens har ett e-nummer betyder att EU _inte _tror att de är farliga. Men det betyder inte att e-nummer är något bra heller. Förstås finns det många ämnen som det debatteras kring, kanske för att vissa forskargrupper tror att större mängder är giftiga, medan andra inte håller med. Och ibland har man helt enkelt fel - men min känsla är att de troligtvis har bättre koll på detta än vad jag har.

Det du och jag kan göra däremot är att ifrågasätta vilka tillsatser, och hur många, som stoppas i vår mat. Tycker du att det är rimligt att en kaka innehåller 45 ingredienser när den du bakar hemma innehåller 6? Även om inga av e-numrena verkar vara direkt giftiga så kan det indikera på att man ersatt naturliga produkter med billigare alternativ.

Det är snarare därför jag ryggar tillbaka när jag ser en lång lista med e-nummer nu för tiden. Inte för att jag tror att det kommer förgifta mig - utan för att jag tror att jag betalar för dåliga kvalitet. Jag betalar ju hellre mer för ett bröd som bakats med tid och omsorg än att köpa det billigaste brödet.

Här kommer en bra film som pratar lite om vad som är naturligt och inte i vår mat, och ger oss lite perspektiv.

https://www.youtube.com/watch?v=bkhhCi7nMFI

Länkar