Magik.se

Att omforma minnen

Cover Image for Att omforma minnen
Tony
Tony

Jag ramlade över en artikel som hette False Memories Can Influence Behaviour, som fick mig att tänka lite kring varför vi beter oss som vi gör, och varifrån våran personlighet faktiskt kommer.

Minnen påverkar ju väldigt mycket hur vi beter oss. Allt ifrån att vi inte sätter handen på plattan, till att vi är rädda för vissa känslor och händelser. Men minnen har ju visat sig vara väldigt flyktiga, och inget man verkligen kan lita på. Många minnen vi har är påhittade, och stämmer inte längre överens med verkligheten.

Resultatet av detta blir ju att vi beter oss på ett sätt som vi gjorde för kanske flera år sedan, när förhållandena var annorlunda än de är nu. För oss är det invanda mönster, inget vi tänker över, eftersom vi en gång har lärt oss detta efter erfarenhet. Men betyder det att det fortfarande stämmer? Och kan du över huvudtaget lita på att du minns korrekt?

Scenario: Du träffar en person av motsatt kön, du har låg självkänsla eftersom du är socialt otränad. Det hela blir ett fiasko, och du framstår som ett fån, och det blev aldrig något med denna person. Åren går, du tränar dig socialt och blir en trevlig jäkel. Men du har fortfarande ett sår gällande det motsatta könet, och blotta tanken på detta tar dig till samma emotionella nivå som när olyckan skedde. Betyder detta att samma sak skulle ske om du provade det igen? Ja, risken finns, för att du hamnar på samma nivå som när du var socialt otränad.

Ni förstår, vi måste ändra på våra minnen för att vi ska kunna förändra vårat beteende. Det kan fungera att intala oss att det helt enkelt går bättre den här gången, men det funkar väldigt mycket sämre än om man leker att det alltid har gått bra varje gång tidigare. Då behöver man inte försöka så mycket längre, utan beteendet följer per automatik våra förväntningar.

Denna metod är en genväg som de flesta inte använder. Att fantisera ihop våra minnen, i stället för att arbeta oss bort från beteenden. Det var inte ansträngande för dig att skaffa beteendet du har idag, och det ska inte behöva vara ansträngande för dig att ändra på ditt beteende mot något mer önskvärt nu heller. Fokusera på vem du önskar att du vore, och på att det alltid har gått bra tidigare - i stället för att fokusera på de specifika problemen.