Magik.se

Bästa upplägget för viktminskning

Cover Image for Bästa upplägget för viktminskning
Tony
Tony

Nu är jag så fruktansvärt less på allt prat om LCHF och svältdieter, så jag tänkte bjuda på mina egna erfarenheter om att gå ner i vikt, och ge er mina tips och råd. Jag tycker att ni borde lyssna. Dels har jag gått ner 50 kg på två år, och dels har jag provat det mesta...

Bara sedan bloggen startade har jag testat pulverdieter, råkostdiet, alkalisk föda, att fasta, att vara nykterist och att kaloriräkna. Det räcker nog inte ens. Vissa har fungerat, andra har det inte. Men jag börjar bli klok på vart problemen sitter vid det här laget.

Här följer en lista med viktiga saker att tänka på när man ska gå ner i vikt.

 • Kom ihåg att problemet inte är mat, utan psykologiskt. Du äter för att du mår bättre när du äter, inte alltid för att du är hungrig. Och äter du ofta nog så kommer du att glömma hur det känns att vara hungrig, och känna dig tom så fort magen inte är proppfull. Minska på matintaget så vänjer du dig vid den nya nivån inom en vecka...
 • Ha inte bråttom. Ju mer du pressar kroppen desto större är risken att det tar längre tid att gå ner i vikt, eftersom du kommer att ge upp. Även om du inte tror det när du är mätt, eller de första två dagarna när du är peppad.
 • Minska inte för mycket på kaloriintaget. Ingen jävla nutrilettdiet alltså! Du ska inte känna dig svag och frusen för jämnan. Du ska vara hungrig ibland, kanske ganska stora delar av dagen, men inte hela tiden. Minskar du för mycket kommer du att ge upp. Du kommer också att bränna bort dina muskler, varpå din förbränning minskar och du i långa loppet riskerar att lägga på dig mer fett.
 • Väg dig för att ha koll, men tro inte att vågen säger något om din kroppsform. Du kan utan problem gå ner 2-4 kilo första dietveckan, och även om det är otroligt roligt, så är det bara vattenvikt. Vattenvikten kan sedan variera väldigt mycket från morgon till kväll, och från dag till dag. Misströsta inte om du går upp 2 kilo på en dag. Eller om du en vecka inte går ner något alls. Åter igen - Vänta! Saker som påverkar vattenvikten är salt, styrketräning, kolhydrater m.m., men det är alltså inget negativt.
 • Se målet framför dig! Påminn dig själv varför du vill ner i vikt. Gör en lista över allt som gör dig allt med att vara en tjockis. Se framför dig nästa sommar på stranden, eller vad som helst. Kolla på bilder på andra som har lyckats. Motivera dig själv så mycket du bara kan, varje dag. Fast glöm heller inte att alla dina problem inte kommer försvinna bara för att du blir smal.
 • Låt inte små misstag bli stora misstag. Ibland misslyckas man med sin diet, och det är bara att fortsätta där man slutade. Det är inte "för sent" på något vis, och det finns ingen anledning att "börja nästa måndag igen..." så vida du inte vill dra ut på lidandet ytterligare.
 • Skippa det där med ätardagar, de sabbar bara, och du kommer vara mycket hungrigare två dagar efteråt. Äter man okontrollerat kan man i vissa fall sluta gå upp, bara för att man stoppar i sig 5000 kcal på en dag. Har man en normalförbrukning på 2500 om dagen, och äter 2000 kcal om dagen för att gå ner i vikt, så kommer man under en veckas tid ha förbrukat 3500 kcal mer än man stoppar i sig. Äter du då mer än 3000 kcal extra på din ätardag så kommer du inte längre att gå ner i vikt. Är det värt det? Hitta hellre en balans som gör vardagarna uthärdliga. Unna dig något, visst, men ät en melon och en näve nötter i stället för två tårtor och tiotals öl. Det där "passa på"-tänket är förrädiskt!
 • Ät rätt saker. Även om kalorimängden är den samma i kanske fem godisbitar som två skivor bröd, så är det en dålig idé att äta godiset i stället, helt enkelt för att du blir hungrigare. Socker ökar hungerbegär, och små mängder mat minskar hungern sämre än stora mängder mat, så klart. Sikta på mycket bukfylla med lite kalorier, i stället för tvärtom.
 • Ät lite och ofta. Det är mitt bästa tips! Är du otroligt hungrig plötsligt - ät då! Men ät lite, och ge din kropp chansen att känna av mättnadskänslan (det tar 10 min). Fortfarande hungrig? Ja men ät mer då, men minska på nästa måltid. Hungern kommer att variera från dag till dag, och särskilt om du tränar hårt kan du plötsligt behöva mer energi. Gå på känn...
 • Motionera! Rör på dig. Ingen tjockis vill röra på sig, man vill hellre hitta en genväg, eller i alla fall en metod som är trevlig och där alla inte tittar på en. Om viktnedgång vore en trevlig upplevelse hade du nog redan gjort det för länge sedan, eller hur? Det är jobbigt. Gör vad du behöver göra för att få kraften att stå ut.
 • Även om du motionerar kan du inte äta vad som helst. I perioder har jag kanske cyklat en timme, och sedan vräkt i mig två bananer, två nävar nötter, keso och tre mackor. Träningen är jättebra för hälsan, och bra för att gå ner i vikt, men i det där fallet stoppar jag i mig mer än jag förbrukar.
 • Nyttiga saker verkar ha en positiv effekt på viktnedgång, i alla fall för mig. Vet inte om det finns vetenskapliga belägg för det, men grönsaker (inte frukt!) verkar rena kroppen och hjälpa den lassa ut gifter och fett. Det samma gäller stora mängder vatten varje dag.
 • Ät långsamt, tugga ordentligt, och se inte på TV eller sitt vid datorn när du äter. Är du inte medveten när du äter så kommer du inte heller att bli mätt. Plötsligt är maten bara borta, och det du längtat efter i tre timmar är över på ett kick.
 • Kom ihåg att hunger kan gå över av sig självt. Ibland har jag varit vrålhungrig en halvtimme efter jag ätit min middag, vilket så klart är nedtyngande. "Fyra timmar till av det här innan kvällsmat?!". Men så gör jag något annat en stund och är plötsligt inte hungrig längre. Jag kan också lägga mig hungrig och vakna mätt. Nu för tiden brukar jag ofta strunta i hungerskänslan i magen, då det är en kass vägvisare för om jag behöver mat eller inte. I stället känner jag efter om kroppen börjar bli svag och om hjärnan inte orkar vara aktiv.
 • Ät bra kolhydrater. Det är viktigt. LCHF och Atkinsdieten handlar om att minska på kolhydraterna, oavsett om de är snabba eller långsamma. Man förlorar vikt, men i form av vatten och muskler. Det är dessutom hälsofarligt. Det säger väl sig självt att ett äpple är nyttigare än bacon och grädde?! Följ GI om du nu ska följa en kolhydratsmetod. De har i alla fall en poäng i kolhydraterna... för mycket gör oss plufsiga, vi samlar vatten och går gärna upp i vikt av dem. Mest för att kolhydrater mättar mindre per gram än fett och protein. Det du borde göra i alla fall är att minska på vitt mjöl (bröd och pasta) och socker.
 • Följ upp din viktminskning. Som jag gjorde med bloggen, eller för dig själv i Excel (eller på en pappersbit, whatever). Kolla en gång i månaden, det räcker... max en gång i veckan. Väg dig inte varje dag, det är bara löjligt. Vattenvikten kommer pendla mycket mer än fettvikten minskar så det ger ingen indikation på hur det går. Genom att följa upp vikt och mått så blir du motiverad, och det är extremt viktigt.
 • Sov tillräckligt varje natt, och stressa inte upp dig om du inte behöver. Stresshormoner säger åt kroppen att lagra fett.
 • Vardagsmotion är viktigt. Rör på dig. Sitt inte still många timmar om dagen. Välj trapporna i stället för hissen. Gå till jobbet, eller ta cykeln. Man kan bränna bra mycket mer på summan av vardagsmotionen än man kan göra genom att flåsa allt man kan en timme per dag på gym.