Magik.se

Effektivitetsböcker

Cover Image for Effektivitetsböcker
Tony
Tony

Min chef tipsade mig om boken "Getting things done", jag vet inte om det var ett kompistips eller en diss :-D Boken var i varje fall oerhört bra och den inspirerade mig massvis. Ska man sammanfatta boken krasst så kan man säga att den handlar om att effektivisera. Om att få bort att skräp som kretsar i huvudet på en, och få möjlighet att fokusera igen.

Kort kan man säga att man vid varje nytt ärende eller mail ska fråga sig "Kan jag göra detta på två minuter?", om inte, så ska den antingen delegeras eller göras vid ett senare tillfälle och hamna i "Att göra"-mappen. Om det ska ske på en viss tidpunkt ska den förstås in i kalendern. Sedan använder man olika metoder för att få ner dessa mail så snart som möjligt. Det fungerar väldigt bra. Sedan jag läste mailen så har jag haft 0 mail i inkorgen nästan jämt.

Getting things done

Sedan hade jag semester i en vecka och gjorde ungefär ingenting (ok, städade och gjorde lite ärenden). Vi skulle åkt till flickans familj i Norrland, men det blev inställt så jag behöll en veckas semester. Det var guld värt. Under tiden lånade jag ytterligare en bok från jobbet som också var inspirerande.

Boken heter "The 4-hour work week" och handlar väl också om effektivisering på sätt och vis, men på ett annorlunda sätt. Det pratas om att äga företag i stället för att driva dom. De flesta som är framgångsrika jobbar bara mer och mer i stället för att unna sig att slappna av. Det mesta kan köpas för pengar, och det rekommenderas att outsourca så mycket man bara kan. Man får också en tankeställare om vad som verkligen är viktigt i livet, och vad man rentav kan klippa bort ur ens verklighet. 20 % av ens arbetsinsatser ger 80 % av inkomsten. Man blir rätt sugen på att starta eget när man läser boken :)

4 hour work week

Läs dem ...