Magik.se

En bättre värld

Cover Image for En bättre värld
Tony
Tony

Jag trillade in på The Zeitgeist Movement igår. De har en sektion som heter Media, med en film i två delar där Peter Joseph pratar om rörelsen, och vad de har för visioner. Jag bloggade tidigare om gratisfilmen Zeitgeist: Addendum, en extremt sevärd dokumentär om hur korrupt vårt samhälle är. Detta är alltså en vidareutveckling av detta, tillsammans med The Venus Project.

Jag tänkte posta dessa två delar från Youtube här på bloggen och berätta lite om vad han går igenom, eftersom jag själv blir väldigt engagerad och inspirerad av detta <3

http://www.youtube.com/watch?v=5NcgHx9xTRQ

http://www.youtube.com/watch?v=ovkhMly5FTU

Han börjar med att prata om det ekonomiska systemet och vart idéen bottnar i. Inte så mycket om vilket system som är bäst - marknadsekonomi, kommunism osv - utan vad pengar egentligen är och vad de orsakar. En intressant tanke är att saker ökar i värde för att det är svåra att få tag i, eller när det är dyrt och besvärligt att framställa en produkt. "Naturligtvis!", säger vi. Men vad innebär det i förlängningen? Jo, det innebär att de som vill tjäna pengar _undviker _att göra det lättillgängligt för alla. De välkomnar istället problem och brister i samhället, för att det är på detta man kan tjäna pengar.

Jag tror att det är omöjligt i dagens ekonomi att skapa ett hälsosamt samhälle; eftersom den drivs av av just brister och avsaknader. Ett exempel är läkemedelsindustrin som bör vara de mest altruistiska företagen på Jorden. De vill inte läka människor, de livnär sig ju på att människor är sjuka. De vill att så många som möjligt ska köpa deras piller. Jag säger inte att de är onda, men var någonstans ligger moroten för dem att verkligen lösa några problem?

Det samma gäller prylar... varför bygga något som håller för evigt, när man kan bygga saker som håller i 2 år och kräver att du köper en ny? Det ligger inte i deras intresse att göra något som fungerar för evigt. Eller elbilar... varför skulle de göra en bil som höll i tiotals år och inte kostade särskilt mycket alls? Var finns moroten för företagen, när så mycket i samhället handlar om pengar?

Som Peter sade... många börjar nog med ädla tankar om en bättre värld, men när företagen växer och fler och fler blir beroende av att de skall gå med vinst, så förändras sakta intentionerna till att bli allt mer vinstdrivande - och därmed börjar de stödja en värld som är beroende av problem och brister.

Sedan finns det de problem som ingen gör något åt helt enkelt för att det inte finns någon vinst i att fixa dem. Som uteliggare och svält i tredje världen...

Evil businessman

Hela vår ekonomi grundar sig på att vi är fria att skapa företag så länge vi inte bryter mot några regler. Men hur kan vi få ett vackert och funktionellt samhälle när själva grundidéen är att vi måste fightas med varandra för vår överlevnad? Den starke vinner... företag köper upp mindre företag tills de har monopol och får ökad kontroll.

Peter pratar vidare om människors beteenden, och hur de är ett resultat av rådande situationer i samhället. Människor är inte onda för att de sviker sina ideal och börjar törsta efter rikedomar; det är samhällets struktur som skapar sådana beteenden. Vi är inlärda att vi måste göra vad vi kan för att få pengar, så att vi överlever.

Det handlar även om kriminalitet... är en människa ond för att hon rånar en butik? Kanske inte, om man tänker på syftet kring varför detta skedde. Kanske är samhället sådant att personen kände sig manad till det? När det inte längre gå att få tag i ett hederligt arbete och överheten behandlar en som skit, så försvinner mycket av vår moral. I videon sägs det att USA har den största klyftan i världen mellan fattiga och rika, och att de samtidigt har flest människor i fängelse i förhållande till befolkning. En intressant tanke!

Han drog även upp en intressant studie vid namn Merva-Fowlers Study, som pekade på att 1 % ökning i arbetslöshet i USA resulterade i att morden ökade med 6,7 %, att våldsamma brott ökade med 3,4 %, och att stölder och dylikt ökade med 2,4 %. Hjälper det verkligen att skaffa fler lagar, som sätter fler personer i fängelse, eller är det dags att börja fixa roten till problemen istället?

I andra youtubefilmen går han över från att prata om dagens problem till att prata om morgondagens möjligheter. Han pratar om Project Earth, om hur förnyelsebar energi skulle kunna täcka Jordens energibehov många gånger om. Och om hur man behöver globalisera energimarknaden. Så länge vi har individuella länder som bestämmer varifrån energin skall tas och ges så kommer vi inte kunna effektivisera detta tillräckligt. Vi måste gå samman, och placera solkraft där den fungerar bäst, vindkraft där det blåser osv, och distribuera detta dit det behövs.

Det skulle också krävas smarta nät, som kompenserar när kraftverk går sönder och meddelar oss om detta. Han pratar över huvudtaget mycket om automatisering, för att undvika korruption och för att effektivisera. Det gäller inte bara energi, utan exempelvis Jordens resurser. Var finns dem, och vem skall ha dem? Om de egoistiska syftena försvann, och det skulle globaliseras så skulle det bli bra mycket mer hållbart och effektivt.

Han vill även automatisera våra arbeten, eller snarare fortsätta där industrialiseringen redan börjat. När robotar tar över våra jobb mer och mer, så förändras våra jobb till att bli exempelvis forskare eller övervakare över systemen. I en värld där man inte behöver pengar, så finns det ingen anledning att vara rädd för att maskiner tar över våra jobb. Plötsligt kan det tas emot med öppna armar. Och man kan arbeta med något mer kreativt istället, eller ta en dag på stranden :)

Capitalism and other kids stuff

Och varför ska vi ha hela hus fulla med bråte? Vi sparar på oss så mycket för att vi vet att saker har värde, och utan dem så är vi mer hotade. Men om alla fick vad de behövde, så skulle vi inte känna på det viset längre. Det skulle vara OK att ge bort sina saker till de behövande. Varför ens ha ett hus över huvudtaget? Man kunde bara resa omkring, bidra till samhället på olika vis, och få vad man behöver på plats.

Mycket av detta låter utopiskt och lite väl science fiction-aktigt. Men tyvärr är det just vi människor som förhindrar utopia genom vår brist på tro. För 10 år sedan hade jag inte trott på att det på en webbsida skulle finnas miljoner filmer, som man inte behövde ladda ner utan som fanns tillgängliga direkt. Att det på denna sida laddades upp en timmes videomaterial varje minut. Jag hade tänkt att det vore häftigt, men hur fasen skulle de få tag i all hårddisk för detta, och vem skulle bekosta bandbredden? Nej, det kommer aldrig hända... Men nu finns det - Youtube! Jag använder det varje dag, och är föga imponerad egentligen.

Det finns flera idéer jag själv haft som skulle förbättra situationen för många. Men jag har tänkt att "Äsch, det är en dum idé, det kommer aldrig slå". För jag såg alla problem med att framställa en sån produkt. Men så har de dykt upp på marknaden några år efteråt. Förmodligen av någon som såg möjligheterna istället för problemen...