Magik.se

Hur du får motivation att börja träna

Cover Image for Hur du får motivation att börja träna
Tony
Tony

Du har säkert påbörjat "ditt nya liv" ganska många gånger nu. Efter varje tappert försök har du sjunkit tillbaka i dina gamla spår, och det som förändrats i längden har varit att du ser dig själv som en lat person med bristande beslutsamhet. Är jag nära?

Det kan ta hårt på självkänslan, och innan man vet ordet av så har man en självbild som hindrar en ytterligare från att ta tag i sitt liv. Om man går omkring och tänker att man är en lat person i jämförelse med alla människor i elljusspåret så kommer man troligtvis också att ta lata beslut framöver. För man gör inte saker för att de är rätt, utan man gör saker för att det är vad en typisk person som du brukar göra.

Människor gör alltid det de tror ger dem mest glädje. Faktiskt alltid - tro det eller ej! Det kan innebära att äta en tårta, skriva på en novell eller kela med sin katt. För vissa människor är glädje att träna - och gissa vad - de tränar utan att gnälla. Och de sviker aldrig sig själva, eftersom det är skönt för dem, och inte något de egentligen hade velat slippa.

Du kan inte tvinga dig att göra något du inte vill göra. Du kan inte gå ner i vikt genom att aldrig äta något som gör dig glad, och du kan aldrig få dig själv att börja springa om du hatar varje minut av det. Kanske en vecka, kanske en månad, men aldrig för evigt.

Så - vad är hemligheten då? Jo, förstås att hitta ett sätt att vilja träna - på riktigt. Inte bara att vilja se bra ut naken och kanske leva ett par år extra, utan vilja träna nu därför att det är skönt. Jag vet att det kan vara långt ifrån vad du tror kan vara möjligt i din upplevelse.

Lättare sagt än gjort kanske du tänker? Det har du helt rätt i, i så fall. Det är det. Men det är långt ifrån så svårt som du målar upp inför dig själv. Det handlar om att hitta andra infallsvinklar, snarare än att tvinga sig själv till saker och ting. Kanske fungerar dans bättre för dig än löpning? Kanske är en frisk promenad perfekt för dig? Kanske behöver du en kompis att träna med? Om du inte försöker göra träningen rolig så kommer det att bli ett tvång, och du kommer aldrig att upprätthålla det. Dessutom lider du medan du försöker...

Den största hemligheten till att lyckas med att börja träna (och allt annat för den delen) är att börja i liten skala och inte ha massa krav på dig. Slå bort alla tankar om att du måste göra något storslaget för att det ska vara värt din tid. Slå bort tankar om att du nog kommer tycka att det är jättejobbigt och tråkigt. Det är det här tänket som hindrar dig. Genom att börja i liten skala och "känna på det" så kommer du att lära dig njuta av det. Och när det väl sker så kommer du att utöka din träning automatiskt - inte för att du vill ha resultat utan för att DU VILL PÅ RIKTIGT.

Trodde du att världen var full av människor som var mer beslutsamma än du? :)