Magik.se

Less på religionsföraktet

Cover Image for Less på religionsföraktet
Tony
Tony

Det har funnits en tid då jag hatade allt vad religion hette. Det var för de svaga, de korkade, de som följer strömmen. I ett land som Sverige sticker man inte direkt ut när man är ateist, och det har sina positiva sidor det med. Det är ett tekniskt långt kommet, och fredligt land vi bor i. Men förtjänar religionen all skit den får hela tiden?

Det första argumentet jag ofta hör mot religion är att den bara skapat krig genom årtusendena. Något jag ställer mig väldigt tveksam till... Kan det inte vara som så att religion har varit bra mycket viktigare för människor, och att alla världsmakter i alla tider använt något som ligger folket nära för att rättfärdiga krig? Det gör man än idag. Nu när religionsargumenten fungerar sämre så försöker de snarare med "Om inte vi anfaller så kommer de anfalla". Rädsla är i alla fall deras instrument för att styra folket, och det har det nog alltid varit.

Sedan har alla världsreligioner spår av både godhet och ren ondska i sig, beroende på vilken del man väljer att läsa och hur man väljer att tolka det som står. Jag har inte läst Koranen men av vad jag förstått så är det en väldigt fredlig religion, men det hindrar inte människor från att använda den fel. Skillnaden mellan Mellanöstern och exempelvis Sverige tror jag bara är att religionen är viktig för dem. Sämre livsvillkor brukar göra människor mer religiösa. Så, det är knappast religionen som gör människor våldsamma, lika lite som vapen gör det, eller Svenska Dagbladet.

Det andra argumentet jag ofta hör mot religion är att religiösa människor är korkade, att de svävar i de blå. Man hör argument som "Hur fan kan man tro att en gubbe med skägg styr över våra liv?" och förlöjligar således den andres tro. Man har en bild av att en religiös alltid tror på en Gud som beter sig som en människa, och styr och ställer, besvarar vissa böner medan han ignorerar andra. Det stämmer nog att vissa har denna tro, men djupt troende religiösa har nog kommit förbi det här tänket sedan länge, och skulle nog själva tycka att det vore ett korkat sätt att se världen på, när ju inget tyder på att det är sant.

Sanningen är att alla religioner har en djupare sida, och ju djupare man går desto mer snuddar det till mysticism. Det handlar om Människan, Jaget och hennes förhållande till Universum/Alltet/Gud. Det kanske inte spelar så stor roll för alla religiösa att det står att Jesus sagt något som inte är politiskt korrekt längre? Oavsett vad som är sant eller inte så är det väl högaktningsvärt att vara en god människa, som vill hjälpa andra och som tror på något gott?

Jag skulle själv inte kalla mig religiös, även om jag är mycket intresserad av Jagets förhållande till Alltet, men jag kan ju enkelt se en rad fördelar som religion för med sig. Det finns studier som visar att religiösa individer verkligen är lyckligare... Jag tror det beror på att de tror på något högre än sig själva. Jag tror inte det spelar så stor roll vad det handlar om, utan att man tror helt enkelt. En annan faktor jag tror spelar in är gemenskapen med likasinnade. Människan är ju trots allt en social varelse och jag tror att hon mår bra av att umgås och samarbeta.

Dalai Lama