Magik.se

Stå upp!

Cover Image for Stå upp!
Tony
Tony

Fasen vad mycket man sitter ändå... sitter vid datorn hemma, går till jobbet och sitter där i 8 timmar, går hem och sitter lite till, sen lägger man sig. Nu rör jag mig mer än många andra jag känner, men det är ändå ganska onaturligt om man tänker på det.

Så jag vart sugen på att stå upp! Jag kollade upp hur många kalorier extra jag skulle bränna om dagen om jag stod upp i 8 timmar istället för att sitta. Det visade sig vara hela 330 kcal för min del! :-o Jag räknade också ut att på 21 arbetsdagar skulle det medföra ett extra kilo fetts bortfall (7000 kcal / 330 kcal = ~21).

Det är ju ganska häftigt... även om man inte vill gå ner i vikt så kan man ju äta desto mer. Så, jag har inte suttit på arbetsstolen på ett par dagar nu, och fötterna ömmar lite, men inte farligt. Ibland måste jag sitta ner, på möten och dylikt, men mestadels står jag eller går omkring.

Jag undrade om det fanns fler hälsofördelar med att stå upp istället för att sitta ner, och visade sig finnas flera! I flera undersökningar visade det sig att människor som tränade en timme varje morgon och satt mestadels hela dagarna ändå hade större midja, sämre blodsocker och blodtryck än de som rörde på sig mer allmänt. Som alltså stod upp och fick god vardagsmotion. Att sitta mycket verkade helt enkelt motverka många av de bra effekterna man fick av exempelvis joggande.

Det visade sig också att man fick lägre dos av lipoproteinlipas om man satt still en längre period; ett fettförbrännande hormon. Om man utsätter sig för total vila verkar det som att matsmältningssystemet går ner på lågvarv efter ett tag, medan det hålls levande genom att vi rör på oss. Man tog ett antal män som rörde på sig relativt mycket till vardags och tvingade dem till att gå så lite som möjligt, använda hissen istället för trapporna osv - efter några veckor var samtliga individer sämre på att förbränna fett och socker.

Jag vet inte på hur blodigt allvar man ska ta det här, men jag tycker ändå det är tänkvärt. Och även om det inte ersätter träning på något vis så känns det bra att stå upp. Vissa är ju lite extrema och har skaffat ett rullband på arbetsplatsen så att de kan gå medan de jobbar :D Snyggt...

Stå upp för vad du tror på! Eller bara stå upp... ;)

Källor: